שנת בנייה: 1898-1900
כתובת: Carrer de Casp 48
קאסה קאלבט נמצא באיזור הכי מרכזי של ברצלונה, מרחק דקת הליכה מכיכר קטלוניה, אך לרוב עוברים על פניו בלי לשים בכלל לב. לאלו שכן הרימו ראש והתרשמו מהבניין היפהפה, כלל אין מושג על מה מדובר.
האמת שבניין המגורים הזה, אחת היצירות המוקדמות ביותר של גאודי, כלל לא היה אמור להבנות. עיריית ברצלונה סירבה לאשר את הבנייה בגלל חריגות גובה, אבל לאחר שגאודי איים שהוא יבנה את הבניין רק עד האמצע, העירייה התקפלה ונתנה לו לבנות עפ"י התכנון המקורי, רק לא לכער את הרחוב.
קאסה קאלבט נבנה בשנת 1899 לפי בקשתו של יצרן טקסטיל מאד אמיד בשם פארה קאלבט. זו היתה תקופה מאד משגשגת של ענף הטקסטיל בברצלונה, והשכונה הבורגנית החדשה במרכז העיר, האישמפלה, גם היא זכתה לצמיחה מואצת. קאלבט שכר את שירותיו של אנטוני גאודי, האדריכל הכי עסוק בברצלונה בזמנו, שיתכנן עבורו מבנה שיכלול את העסק המשפחתי בקומת הקרקע, מחסנים, קומת מגורים למשפחתו ודירות להשכרה. זו היתה העבודה הראשונה של גאודי בה הוא נדרש לתכנן משהו שהוא לא התנסה בו קודם לכן - בניין מגורים.
קאסה קאלבט שומר על החלוקה הקלאסית של בנייני מגורים באותה התקופה. קומת הקרקע והמרתף מיועדים לעסק, הקומה הראשונה למגורי הבעלים, ושלוש הקומות העליונות מחולקות לדירות להשכרה (שתיים בכל קומה).
חזית הבניין עוצבה במידה מסויימת של שמרנות, וסגנונו של גאודי בא לידי ביטוי בעיקר בעיצוב המרפסות והגמלונים. המרפסת הסגורה בקומה הראשונה, זו שנמצאת במרכז החזית, היתה חלק מקומת המגורים של משפחת קאלבט והיא גם המרשימה ביותר בחזית הבניין. היא עוצבה בסגנון בארוקי עם מעקות ברזל יצוק, ובעלת תבליטים ועבודת סתתות ופירזול מאד מרשימות. היא מעוטרת בסמלים שונים - המגן של קטלוניה, עצים, פרחים, קרני שפע ופטריות (שהיו ככל הנראה אהובות מאד על מר קאלבט).
המרפסות בשלוש הקומות העליונות זהות ושומרות על אחידות העיצוב. מעליהן מופיעים שלושה פסלים של ראשים - דמויות חשובות בחייו של קאלבט - הפטרון האישי שלו ושני הפטרונים של עיר הולדתו וילאסר דה מאר. ביניהם מקובעים שני עגורנים מברזל שנועדו להעלאה והורדה של רהיטים.
בחזית האחורית של המבנה (שלא ניתן לראות מהרחוב) גם בנויות מרפסות מעוטרות בסמלים ומוטיבים מהצומח, וחצר הפנימית מקושטת בספסלים וערוגות מסותתים באבן, שם גאודי שיתף פעולה עם האדריכלים פרנססק בארנגר וג'ואן רוביו בלבר.
לצערי אין גישה חופשית לתוך המבנה, שעדיין משמש כבניין מגורים. קומת הקרקע עם זאת מאכלסת מסעדה מאד נחשבת, ואם אתם רוצים לשלב אוכל מצויין ותפאורה אותנטית של אנטוני גאודי הרי לכם הזדמנות מצויינת.
למרות שזהו אחד המבנים ה"רגועים" של גאודי, ואף על פי שהעירייה התנגדה לבנייתו בתחילה, קאסה קאלבט זכה בשנת 1900 בפרס האדריכלות על עיצוב יוצא דופן ומעורר השראה של בניין מגורים.
Comments